Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Erdek Gençlik ve Erdekspor'un eski başkanı Mustafa Sarı: Spor kulüplerinin başarısı için ekip çalışması gerekir”

Erdek Gençlik ve Erdekspor

Bugünkü konuğumuz, Erdek Gençlik ve Erdekspor Kulübü'nün eski başkanlarından Mustafa Sarı. 15.02.1939'da, Erdek'te doğan Mustafa Sarı ile ilçenin eski futbol dönemlerini konuştuk.

Söyleşi : Önder BALIKÇI
Bugünkü konuğumuz, Erdek Gençlik ve Erdekspor Kulübü’nün eski başkanlarından Mustafa Sarı. 15.02.1939’da, Erdek’te doğan Mustafa Sarı ile ilçenin eski futbol dönemlerini konuştuk.
X X X
* Erdekspor’un kuruluş yılına geçmeden, Erdek’in eski futbol dönemlerinden söz edelim, isterseniz…
- Zaten, birbirine çok bağlı bir konu. O dönemlerde Erdek’te iki eski kulüp olan Erdek Gençlik ve Zeytinspor arasında müthiş bir çekişme ve rekabet vardı. Kırıcı, yıpratıcı bir rekabet. O dönemlerde Erdek Gençlik Kulübü başkanıydım. 1973 yılında, Bandırma 17 Eylül Stadı’nda, sezonun son maçını Zeytinspor ile oynayacağız. Yendiğimiz takdirde şampiyon olacağız. Zeytinspor’lu yöneticiler, maç öncesinde bize yenilerek, şampiyon olmamızı engellemeyeceklerini söyledilerse de, sözlerinde durmadılar. Maç, 1-1 sonuçlanınca şampiyonluğu bir başka takıma kaybettik. Maçtan sonra gerek sahada, gerekse soyunma odalarında iki takım oyuncuları birbirine girdi. Bu sırada, Bandırma Belediyesi’nde zabıta memuru olarak çalışan bir kişinin, şeref tribününde, “Siz nasıl memleket çocuğusunuz? Birbirinizi yiyorsunuz. Yakışıyor mu?” diye bağırdığını duydum ve çok etkilendim.
* Sonra ne yaptınız?
- Zabıta memurunun sözleri doğruydu. O sözler beni harekete geçirdi. Hemen Erdek Gençlik Spor Kulübü yöneticilerini toplayarak, Zeytinspor ile birleşmemiz gerektiğini, yoksa artık kulübün başkanlığını yapmayacağımızı söyledim. Başkanlığını Emin Özeren’in yaptığı, ancak o günlerde Ramiz Tırpan’ın vekalet ettiği Zeytinspor Kulübü birleşmeyi istiyordu ama bizim kulüpten bu birleşmeye karşı çıkanlar vardı. Ancak daha sonra Belediye Başkanı ağabeyim Ali Sarı’nın da isteğiyle iki kulüp, birleşme kararı aldılar. Böylece Erdekspor Kulübü kuruldu. Kaymakam ise Cemal Eryavuz’du.
* Erdekspor’un ilk yönetim kurulu nasıl oluştu?
- Kulüp başkanlığını Belediye Başkanı ağabeyim Ali Sarı üstlendi. Yönetim kurulunda ise Erdek Gençlik Kulübü yönetiminden 4 ve Zeytinspor Kulübü’nden 4 üye görev aldı. Erdekspor’un teknik sorumlulukları ve antrenörlüklerini ise Erdek Gençlik’ten Kâmil Lâp ve Zeytinspor’dan Hüseyin Kun(Vitamin Hüseyin) üstlendi.
* Erdekspor’un ilk yılları nasıldı?
- O dönemde Erdekspor’un kadrosunun yüzde 90’ı, Erdek, Bandırma, Edincik, Susurluk gibi yöremiz çocuklarından oluşuyordu. Çok iyi bir kadromuz vardı. O kadro, bugün 3. Türkiye Ligi’ni bile sallayacak kadar güçlüydü. Tabii, Bandırma’daki futbolcu potansiyelinden de çok yararlandık.
* Daha sonraki yıllarda Erdekspor Kulübü başkanlığına da seçildiniz, değil mi?
- Evet. Çeşitli arkadaşlarımız yanı sıra ben de başkanlık yaptım. Futbolcularıma karşı sözüm senetti. Hepsi, benim sözüme güvenirlerdi. Başkanlığım döneminde kulübümüzün alt yapısı da, tesislerimiz de çok iyiydi.
* Başkanlık döneminiz çok başarılıydı. Bunun sırrını neye bağlıyorsunuz?
- Sporu, siyasetten uzak tutmama. Örneğin, başkanlığımdaki yönetim kuruluna Adalet Partisi’nden(AP) de, CHP’den de üyeler aldım. Hatta beni, kendi partililerim olan AP’liler, belediye başkanı olan ağabeyim Ali Sarı’ya bile şikayet ettiler. Ancak ağabeyim, benim doğruyu yaptığıma inanıyordu. Bugün de aynı düşüncedeyim. Sporun siyaseti olmaz. Nitekim, o dönemde yönetim kurulunda, siyasetten uzak şekilde, Erdek sevdası ile görev yapan Fehmi Abacı, Mustafa Kulalı, Gürol Süzgün gibi CHP’liler de çok başarılı oldular. Bugün de onlarla dostluklarım hâlâ sürüyor. O günden beri hiç ayrılmadık. Bir de şu gerçeği vurgulamak isterim ki, futbol yöneticiliğinde tek adamlık yoktur. Başarıyı, ekip çalışması getirir.
* Bugün, Erdekspor’un maçlarına gidiyor musunuz?
- Hayır. Son olarak, başkanlık görevimin sürdüğü dönemde, Vefa maçındaydım. Bu maçı kazansaydık, kümede kalacaktık. Ancak yenilince 3. Lig’den düşünce çok üzüldüm ve bir daha Erdekspor’un maçına gitmedim.
* Erdekspor’a çok para verdiniz mi?
- Herkes, benim Erdekspor’a cebimden çok para verdiğimi söyler. Doğru, para verdim ama ödünç olarak. Kulüp, zaman zaman ekonomik sıkıntıya düştüğünde elbette ki cebimden para verdim ama daha sonra bu paralar bana geri ödendi. Yani kulübe hibe param olmadı.
* Eski Erdek, futbola daha mı bağlıydı?
- Öyle diyebiliriz. Şimdi, size şöyle bir örnek vereyim. Yıllar önce Erdek Gençlik takımıyla Susurluk’a bir maç için giderken, 120 dolayında bir araç konvoyu vardı, arkamızda. Oysa o dönemde, Bandırma ve Erdek’te toplam 120 araç yoktu.
* Yöneticilik yaşamınız boyunca çok üzüldüğünüz bir olay var mı?
- 21 Ocak 1984 Cumartesi günü, beş Erdeklinin yaşamını yitirdiği trafik kazasının acısı yüreğimdedir, bugün bile. Erdekspor, o gün, Balıkesir bölgesi Marmara Grubu 1. Amatör Lig şampiyonluk maçı için Balıkesir’de, Gönenspor ile karşılaşacaktı. Maçı izlemek üzere aynı özel araçla Balıkesir’e gitmekte olan, Erdekspor’un eski futbolcularından Ârif Gün, ilçemiz esnafından Önder Şekerci, Ender Şekerci ve Süleyman Dağlı ile öğrenci Ahmet Uysal, yaşamlarını yitirdiler. Maç oynanırken biz yöneticilerin, bu kazadan haberleri yoktu. Ancak futbolcularımız, kazayı duymuşlar. Bu nedenle büyük bir moral bozukluğu içinde oynadıkları maçta Gönenspor’a 3-0 yenilerek şampiyonluğu, rakiplerine bıraktılar.



  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false